Входът на къща музей Димитър Пешев“ в гр. Кюстендил. Снимка:

...
 Входът на къща музей Димитър Пешев“ в гр. Кюстендил. Снимка:
Коментари Харесай

Цветомир Милошов за Фрог: Образът на Димитър Пешев и неговата употреба днес



.

 

Входът на къща музей „ Димитър Пешев “ в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

Интересен е методът, по който редица български институции означиха неотдавна. Откроява се, че Президенството и прокуратурата са съществени настоящи лица в честването на Пешев. Цветомир Милошов е бил организатор в музея „ Димитър Пешев “ в България. Вижте вълнуващият роман на Цветомир, който особено за читателите на ФрогНюз показва за какво макар забвението, е значимо да помним Димитър Пешев - политикът, който съумява да трансформира „ една гражданска човеколюбива самодейност в политически акт. “ И най-после дали някой от днешните прокурори е подготвен да се запита: „ Как работи българското правораздаване? “ Още по-ключово е: „ Готов ли е за почтен отговор? “ Очевидно е, че за жалост никой от днешните прокурори не е подготвен да се замисли въпреки и да " празнува " паметта на Димитър Пешев...

 

Въпрос на избавяне

Тази година голям брой държавни и локални институции означиха тържествено 80- годишнината на събитията, които са известни у нас с названието " Спасяване на българските евреи ". С този израз българската страна и нейните институции на паметта са решили да назоват един вътрешнополитически развой, който след това отеква необятно в целия свят. Имах опцията и привилегията да се срещна с него по времето, когато бях екскурзовод в къщата музей, отдадена на Димитър Пешев.  

 

.

 

Дворът на къща музей „ Димитър Пешев “ в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

Димитър Пешев е политикът, който съумява да трансформира една гражданска човеколюбива самодейност в политически акт. Става въпрос съответно за прекратяването на дейностите на тогавашната изпълнителна власт да изсели срещу волята им и срещу Конституцията, български жители отвън рамките на страната. Това са хиляди човешки същества от еврейски етнически генезис, които особено основана институция - Комисарствтото по Еврейските Въпроси (КЕВ) е на път да изпрати на сигурна гибел в концлагерите на територията на тогава окупирана Полша. Де факто това е " смъртна присъда ", тъй като държавната институция КЕВ в седмиците преди " Спасяването на българските евреи " по подобен метод депортира по-голямата част от евреите, населяващи така наречен „ нови земи “ - Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Това са 11 343-ма души от еврейски генезис , изпратени от КЕВ в лагерите Треблинка и други, от които ВСВ претърпяват по-малко от 300.

 

.

 

Портрет на Димитър Пешев в къща музей „ Димитър Пешев “ в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

Правото против закона

 

Стана дума нагоре, че по това време в Царство България съществува специфична институция, наречена Комисарство по Еврейските Въпроси. Тя е основана в границите на, който е гласуван от 25-то Общински народен съвет (1939-1944), чиито подпредседател е Димитър Пешев. Според наличните стенограми неговата позиция е била в интерес на приемането на ЗЗН. В тази първа редакция, Законът лимитира част от гражданските права на българите от еврейски генезис като им не разрешава да заемат служби в армията и полицията, задължава ги да носят признак - звездата на Давид, всевъзможни сдружения на евреите - на религиозна, комерсиална или друга основа, се слагат под държавен надзор. Политическите права на жителите от еврейски генезис също са лимитирани от ЗЗН. Те нямат право да заемат управителни изборни длъжности. Тези от тях, които упражняват комерсиална активност, се лишават от по-голяма част от облагата си в интерес на страната. Предвижда се и национализация на предприятия и заводи в разнообразни браншове.

 

.

 

В къщата музей „ Димитър Пешев “ в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

За да бъдат натрапен текстовете от ЗЗН в изпълнителната власт се основава. Това става през лятото на 1942-ра година. Действащата тогава споделя, че Комисарство е втория по значимост сан на държавните институции след Министерство. Конституцията показва, че комисарите могат да участват в Парламента по време на неговите съвещания и да изричат мнението си по препоръчаните закони дружно с министрите. Съврменният еквивалент в държавната подчиненост на тогавашното Комисарство е Агенцията.  По това време КЕВ е част от Вътрешното министерство . В наши дни може да бъде оприличено на Държавната Агенция по Национална Сигурност - ДАНС. Изключителните оперативни пълномощия на КЕВ стават факт и с помощта на личността на оглавяващия го -. Той е чудесно квалифициран правист по обучение. Белев се употребява с огромно доверие на тогавашните Западни сътрудници на България, защото за няколко месеца през 1941г. и 1942 години отива на образование в нацистка Германия. 

 

Основният фокус на заниманието на Александър Белев е въведените от Национал социалистическата партия на Германия и тяхното използване върху немското население от еврейски генезис. През месец август 1942-ра година се стига до там, че КЕВ си разрешава да наложи промени в ЗЗН посредством приемане на своя разпоредба. Това е тежък юридически парадокс , защото първо са ПОДзаконови нормативни актове, т.е. една разпоредба може да бъде издавана единствено според записаното в даден закон. Второ безусловно неприемливо е от правна и конституционална позиция е ВТОРОразредна институция на Изпълнителната власт да трансформира със свое решение закон. Това може да прави единствено Законодателната власт в лицето на Народното събрание. Чак на трето място слагам казусът, че измененията на ЗЗН с разпоредба от КЕВ опонират на Конституцията , тъй като повреждат цивилен и човешки права, заради това, че и в началото признатият текст на ЗЗН от Народно събрание нарушава настоящата тогава Конституция.

 

.

 

Част от делото на Димитър Пешев от музея в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

На този административен декор може умерено да се стигне до извода, че КЕВ и неговата активност са прототип на това, което през днешния ден назоваваме институция-бухалка.  Всичко това е допустимо, защото по това време - 1943-та година в Съдебната власт липсва една доста значима контролна част - Конституционния съд. Не е имало орган, който да отсъди, че даден Закон опонира на записаните Права в Конституцията. Стига се до такава степен, че една с една разпоредба институция на изпълнителната власт може да промени закон. Това през днешния ден не може да се случи, защото в страната работят както Върховен Административен Съд, чиито решения са наложителни за осъществяване от страна на органите на изпълнителната власт, по този начин и Конституционния съд, чиито решения имат даже статута на закон.

 

Действията на Димитър Пешев и спасяването на кюстендилските евреи

 

В първите дни на месец март 1943-та година началникът на Кюстендилската околия Милтенов, дружно с началника на полицията в град Кюстендил стартират осъществяването на заповедта на КЕВ по подготовка за изселване на българските жители от еврейски генезис от техните жилища. Местната еврейска общественост наброява към 1000 души, които са " вдигнати " и настанени в опразнен тютюнев склад, намиращ се покрай железопътната гара.

 

На нея на 8-ми март се е готова влакова комбинация с така наречен „ конски вагони “, които комисарството към този момент употребява за транспортиране на евреите от „ новите земи “ до пристанището в гр. Лом.

 



 

Вокална група " Спектрум " извършва песента " Конски вагон " ( " Прощавай, София " )

 

Димитър Пешев е определен за депутат точно от кюстендилската околия. И защото е бил от про-правителственото болшинство, вероятно за него са дали своят вот и част квалифицираните за депортация евреи. Към 1939-та година, когато са въпросните, евреите към момента са имали правото да гласоподават. Следователно  Пешев се явява национален представѝтел и фаворит точно на тези жители, които изпълнителната власт има желанието да изгони от страната, да ги въдвори в лагери и по този метод индиректно да осъди на гибел.

 

От гледната точка на Пешев, обстановката е повече от неприемлива. На първо място Пешев е наследил занаята на татко си – да съставлява хората пред институциите. Второ той е приключил компетентност Право в Софийският университет. Трето е построил професионална кариера първо на арбитър, след това на прокурор, юрист. Пешев има политическа кариера като министър на Правосъдието и народен представител от предходното 24-то Общински народен съвет. Действията на КЕВ не дават отговор на никакви законни, конституционни и в последна сметки Правни правила. 

 


.


 

Една от стаите в музея в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

От прекараните от мен месеци в детайлно проучване на дейностите на Димитър Пешев в мен не остава подозрение, че той на 9.03.1943-та година при двете му срещи с вътрешния министър Петър Габровски, Пешев работи воден от мощна си вътрешна лоялност към правото на човешки живот и като претенциозен правист, спазващ прецизно пълномощията си имено на национален представѝтел.  Резултатът от тези две срещи сред депутатът Пешев и министърът Габровски е  анулация на дейностите по депортация на българските жители от еврейски генезис, издадена на 9-ти март вечерта и изпълнена на множеството места в границите на идващия 10-ти март на 1943г.

 

Това е и върховия политически миг от каскадата от дейности на жители и държавни мъже, която през днешния ден назоваваме " Спасяване на българските евреи ".

 


.


 

Част от сбирката в къща музей „ Димитър Пешев “ в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

Образът на Димитър Пешев и неговата приложимост през днешния ден

 

Димитър Пешев е една от дребното Безспорни политически фигури от повратния в разнообразни аспекти 20. век. Допълнителен ореол на страдалец му придава фактът, че той е един от наказаните от Народния съд държавници. Присъдата му е 15 години затвор. От тях той излежава една дребна част - 15 месеца. От прочетеното в неговите мемоари, оставам с усещането, че за него по-голямото изтезание е било по време на бутафорния, по негвите думи, правосъден развой, в сравнение с престоя му в килията.

 

След освобождението му, Пешев се трансформира в един от така наречен " някогашни хора ". Лишен е от правото си да поставя труд, лишен е от правото си на благосъстоятелност - в жилището му е настанен ген. Иван Винаров. Пешев е лишен от правото си да взе участие интензивно в политиката. В този случай самоуверено можем да употребим израза " подигравка на ориста ". След 1944-та година на Пешев са отнети сходни права, с тези през 1941-ва година гласувания и от него ЗЗН лишава на българските жители от еврейски генезис

право на: благосъстоятелност, практикуване на специалност, присъединяване в политическия живот и така нататък Отнемат се на този, който се застъпи за съществени човешки права. Новата власт взема решение по този начин. По този метод завършва земния си път Димитър Пешев - в забвение.

 

.

 

Част от експозицията в къща музей „ Димитър Пешев “ в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

Днес, точно това наложено от тоталитарния режим забвение, прибавя още тежест в облика на Димитър Пешев. Именно безупречната цялост на неговите кариера на общественик, филантроп политик и потърпевш от режима след 9.9.1944-та година, вършат скъп за приложимост неговия облик.  Това изключително очевидно пролича в метода, който редица български институции означиха неотдавна 80 годишнината от " Спасяването на българските евреи ".  

 

Защо Президенството и прокуратурата са съществени настоящи лица в честването на спасяването на българските евреи и делото на Пешев?

 

Трябва да посочим, че интернационалната значителност на политическия акт, осъществен от Пешев, стана основа две държавни институции да потърсят посредством него и интернационално самопризнание. „ Да излъскат имиджа си пред чужденците “, казано на малко. Това от една страна беше президентската институция , под чиито патронаж се организираха редица събития както в страната, по този начин и на открито - в съвсем всички най-важни посолства, консулства и културни институти на Република България в Западния свят.

 

Около година преди честванията от президентството беше направена цялостна стратегия, която всички събития, огромната част от които се организираха отвън България. Безспорно е, че Димитър Пешев е един от дребното неизчерпателни извори на политическа легитимност за България и нейните държавни ръководители. Остава горчивият усет , макар цялата церемониалност на честванията, защото патрона на самодейността за тяхното осъществяване - президентът Румен Радев не откри за нужно да удостои с наличието си родния град на Пешев - Кюстендил, нито пък единствената музейна експозиция в цяла България, която пази загатна и споделя за събитията от март 1943-та година - тази в къщата музей на Димитър Пешев.

 

.

 

Част от сбирката в музея в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

Впечатление направи и интензивността на друга една институция, инициирала разнообразни събития в респект към личността на Димитър Пешев. Това е Прокуратурата на Република България и персонално основният прокурор господин Гешев. Тази интензивност, несъмнено, се вписва добре в облика, който господин Гешев се пробва да гради от години в обществените си изяви - на същински българин и родолюбец, общественик, който на моменти се опълчва остро на политиците и човек, бдящ за справедливостта в българското общество. И ето, че в миг на яростен политически напън за смяна на пълномощията основния прокурор, институцията прокуратура посредством Асоциацията на прокурорите в България , решева да търси вътрешна и външна легитимност опирайки се на облика на Пешев . Става въпрос за провелата се в Аулата на Софийския университет " Св. Кл. Охридски "

.

Не без историческо съображение е опитът на прокурорите да се борят за заграбване на облика на Димитър Пешев, най-малкото, тъй като той е бил най-малко 7 години прокурор, освен това в град Пловдив. Но не би трябвало да се не помни, че Пешев е бил арбитър в Кюстендил, също и юрист в София. Ясно е обаче едно, че точно прокурата е тази част от правосъдната власт в България, която има най-спешна потребност от безупречната известност и интернационалната признатост на Димитър Пешев. Навярно точно това е един от вътрешните претекстове точно Асоциацията на прокурорите в България да провежда сходно събитие. 

 

.

 

Експозиция на фотоси и документи от музея в гр. Кюстендил. Снимка: Цветомир Милошов. Личен списък

 

Какво ли би споделил Пешев за дейностите на сегашната прокуратура?

 

Ключово е да се запитаме: „ А какво ли би споделил самият Пешев за дейностите на днешното управление на прокуратурата? “ Дали щеше да понесе " Осемте джуджета " или гледката на една районна кметица, държана с часове на улицата и отведена с вериги на краката в ареста? А дали щеше да е склонен в сякаш демократична и правова България, страна, член на Европейски Съюз структурата на прокуратурата, да е към момента по руски модел? Дали днешната прокуратура, в последна сметка, като конструкция и като дейности не е по-близо до онази прокуратура, която повдига обвиняванията и реализира неоправдателна присъда против Пешев, за това, че е бил законно определен за политик и депутат, вместо до онази прокуратура, в работа на която Пешев дава съвсем десетилетие от своя живот?

 

Все риторични въпроси, които уви, наподобява никой от днешните прокурори не е подготвен да се запита, въпреки и да " празнуват " паметта на Димитър Пешев...

 

Автор на експозицията в Къща музей „ Димитър Пешев “ в гр. Кюстендил е доцент доктор Ангел Джонев. Снимки: Цветомир Милошов, Личен списък. Фотосите са предоставени особено и само за този коментар. Не могат да бъдат препубликувани, без неговото единодушие, тъй като той е притежател на авторското им право. Нарушаването на тези разпореждания, предстои на наказателна отговорност.

 

Цветомир Милошов е роден през 1990г. в София. По обучение е културолог, а по душа е екскурзовод и странник. Той носи самоуверено сърце и откривателски дух. Работил e като преподавател по Гражданско обучение и публицист в БНР. Бил е организатор в музея „ Димитър Пешев “ в Кюстендил. Сега живее във Валенсия, Испания.

 

Цветомир Милошов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР